Светски дан интелектуалне својине

ИНТЕЛЕКТУАЛНА СВОЈИНА И МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА – ЛАНСИРАЊЕ ВАШИХ ИДЕЈА НА ТРЖИШТЕ

Сваког 26. априла обележава се Светски дан интелектуалне својине да бисмо сазнали више о улози коју права интелектуалне својине играју у подстицању иновација и креативности. Сваки пословни подухват започиње са идејом која се обликовала у нечијем уму, а која је након развоја производа или услуге представљена на тржишту. Када се негује и обогаћује домишљатошћу, знањем и искуством и развије у производ или услугу, идеја постаје интелектуална својина која може да покреће пословни развој, економски опоравак и напредак човечанства.

Креативни умови широм света – архитекте, уметници, занатлије, дизајнери, инжењери, предузетници, истраживачи, научници и многи други – свакодневно смишљају нове идеје. Идеје настају у различитим областима, од уметности до вештачке интелигенције, од моде до пољопривреде, од обновљиве енергије до малопродаје, од телевизије, туризма и виртуелне стварности, па до видео игара, да набројимо само неке од њих. Неке од њихових идеја преточене су у производе и услуге које желимо да купимо, док се бројне идеје уопште не реализују. Пут до тржишта може бити ризичан, али ако се фокусирају и на заштиту права интелектуалне својине на том путу, предузећа могу боље управљати многим изазовима у трасирању пута ка комерцијализацији.

У време када је императив економског опоравка висок, Светски дан интелектуалне својине 2021. осветљава суштинску улогу малих и средњих предузећа у економији и начину на који она могу да користе систем заштите права интелектуалне својине за изградњу јачих, конкурентнијих и стабилнијих предузећа. Мала и средња предузећа чине око 90% свих привредних субјеката у свету, запошљавају око 50% глобалне радне снаге и генеришу до 40% националног дохотка у многим економијама у развоју. Иновативна предузећа стварају нова радна места, а нека од њих постају врло брзо и лидери у својим областима пословања.

Сваки привредни субјекат може да користи права интелектуалне својине како би заштитио и створио вредност из своје имовине. Ипак, многи од њих нису свесни да поседују интелектуалну својину или да она има неку вредност. То значи да пропуштају могућност да побољшају свој крајњи резултат и раст. Студије показују да када предузећа од самог почетка воде рачуна о заштити права интелектуалне својине постижу боље резултате на тржишту.

Ако је за вас појам интелектуалне својине непознаница, Светски дан интелектуалне својине 2021. прилика је да сазнате како вас права интелектуалне својине – жигови, дизајн, ауторска права, патенти, пословне тајне, ознаке географског порекла и друга права – могу подржати приликом представљања ваших идеја тржишту.

Заштитом права интелектуалне својине можете претворити идеју у пословну прилику, створити вредност, отворити нова радна места и проширити асортиман производа доступних потрошачима. Правилном применом и коришћењем интелектуалне својине успешно пословање ваше компаније се осликава и на успех и напредак ваше локалне заједнице.

Светски дан интелектуалне својине 2021. године такође истиче централну улогу коју Светска организације за интелектуалну својину -WIPO и национални и регионални Заводи за интелектуалну својину широм света играју у стварању повољних услова за мала и средња предузећа да подстакну иновације и креативност, покрену економски опоравак и отварање нових радних места.

Придружите нам се у прослави домишљатости и креативности која стоји иза сваког малог и средњег предузећа, њихове храбрости за промене и доприноса којим побољшавају наш свакодневни живот. Подржите своја иновативна локална мала и средња предузећа.

Више о теми Светског дана интелектуалне својине можете видети на сајту Светске организације за интелектуалну својину – WIPO.

Општи преглед права интелектуалне својине