IFPI imenuje Viktoriju Oukli za novog izvršnog direktora

London, 15. april 2024. – IFPI, organizacija koja predstavlja industriju snimanja širom sveta, danas je objavila imenovanje Viktorije Oukli (rođena Dean) za svog novog glavnog izvršnog direktora (CEO).

Oukli će se pridružiti IFPI-ju u junu iz konsultantske kuće za globalne strateške komunikacije i zastupanje u Portlandu, gde je trenutno izvršni direktor. Oukli je provela skoro dve decenije u britanskoj diplomatskoj službi, sa ulogama u Londonu, Parizu, Briselu, Vašingtonu i na istočnim Karibima, gde je bila visoki komesar do 2016. Zatim je provela tri godine u Portlandu pre nego što se pridružila Guglu kao Global Public Polici direktor. Oukli se vratila u Portland 2022. godine da bi preuzela ulogu generalnog direktora, vodeći tim od 300 profesionalaca za strateške komunikacije i javne odnose širom Londona, Dohe, Singapura, Najrobija, Pariza, Berlina i Brisela.

Kao izvršni direktor IFPI-ja, Oukli će voditi globalne operacije organizacije, koordinirajući sa svojom nacionalnom mrežom grupa dok radi na promociji vrednosti snimljene muzike i prava svojih 8.000 članova diskografskih kuća iz 70 zemalja širom sveta.

Komentarišući svoje imenovanje, Viktorija Oukli je rekla: „Oduševljena sam što se pridružujem IFPI-ju i predvodim globalni tim dok on nastavlja svoj rad na stvaranju najboljeg mogućeg okruženja za muziku širom sveta. Sektor ponovo doživljava period brze evolucije sa novom tehnologijom koja stvara uzbudljive mogućnosti i nove izazove. Moramo nastaviti da se zalažemo za prava onih koji stvaraju i ulažu u muziku kako bismo obezbedili njenu neverovatno uzbudljivu budućnost.”

Rob Stringer CBE, predsednik, Soni Music Group je rekao: „Oduševljeni smo što će Vikki predstavljati našu globalnu industriju u vreme velikih promena i transformacije. Njeno višedecenijsko iskustvo u kombinaciji sa snažnim vezama širom sveta, pomoći će nam da obezbedimo da muzika bude prepoznata po vrednosti koju zaslužuje i da su umetnici uvek na prvom mestu.”

Sir Lucian Grainge, predsednik i glavni izvršni direktor, Universal Music Group je rekao: „Drago mi je što se Vikki pridružuje IFPI-ju tokom ovog dinamičnog vremena za muzičku industriju. Vikki donosi prave veštine i iskustvo kako bi pomogla globalnoj industriji da se pozabavi važnim pitanjima i prilikama u saradnji i sa novom vizijom. Radujemo se saradnji sa njom.”

Robert Kincl, glavni izvršni direktor Varner Music Group-a, rekao je: „Kako se naša industrija brzo razvija, od vitalnog je značaja da nastavimo da gradimo okruženje u kojem ulaganje u talente napreduje, a tehnologija pomaže kreativnosti da cveta. Vikki je odličan izbor da pomogne u vođenju globalne kampanje za prava umetnika i onih koji ih podržavaju, i uzbuđen sam što donosi svoju stručnost i iskustvo u IFPI.

Bivši izvršni direktor IFPI-ja, Frensis Mur, penzionisala se u decembru 2023. nakon što je vodila organizaciju od 2010. Džon Nolan, glavni finansijski direktor, i Lauri Rechardt, glavni pravni direktor, nastaviće da deluju kao zajednički šefovi IFPI-ja do Ouklijevog dolaska.