Javno saopštavanje

Proizvođač fonograma ima pravo na naknadu za javno saopštavanje fonograma i javno saopštavanje fonograma koji se emituje. Korisnici iz reda javnog saopštavanja fonograma su oni  koji obavljajući svoju delatnost ili na drugi način, u objektima i drugim prostorima koriste repertoar OFPS ( to su najčešće restorani, hoteli, noćni klubovi, diskoteke, trgovine, tržni centri, sportske hale, stadioni, sajamske hale, prevozna sredstva, škole plesa, fitnes centri...).

 

Naknada za javno saopštavanje fonograma se tokom 2014. godine naplaćuje putem mehanizma jedne uplatnice i naplaćuje je organizacija Sokoj u skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima i Sporazuma o naplati objedinjene naknade koji je zaključen između organizacija Sokoj, OFPS i PI. Kontrola i evidentiranje javnog saopštavanja vrši se preko zajedničke zastupničke mreže organizacija Sokoj i OFPS.

 

Korisnici su u skladu sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima dužni da ovlašćenim licima organizacija, u toku kontrole iskorišćavanja predmeta zaštite, omoguće uvid u dokumentaciju i podatke relevantne za obračun naknade koja se prema tarifi plaća.

 

Za sve dodatne informacije Vam stojimo na raspolaganju na brojeve telefona i e-mail adrese koje možete pronaći na ovoj internet stranici.

 

U nastavku se nalazi obrazac zahteva i prijave za javno saopštavanje za 2014. godinu.

 

U skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o autorskom i srodnim pravima („Službeni glasnik RS“ broj 119/12) naplata naknade za javno saopštavanje muzičkih dela, interpretacija i fonograma se počev od 01.01.2014. godine vrši putem mehanizma jedne uplatnice.


 

 


© 2009 OFPS
powered by Webcentric